luni, 2 mai 2011

Inviere, Paste sau 1 mai muncitoresc???

In fiecare an in preajma sarbatorii de Inviere a Mantuitorului, imi pun aceeasi intrebare: - daca romanii stiu ce simbolizeaza acest eveniment deosebit care are loc in fiecare an in aceasta perioada. De ce se dau de ceasul mortii si postesc, de ce taie, cumpara si prepara mielul la cuptor, de ce inrosec "oole", de ce fac cozonaci, de ce se duc noaptea la biserica sa ia lumina si o aduc in casa.... O multime de "de ce ?"
Paste sau Inviere ??? Ce e ???
Daca intrebam pe cei din jurul nostru, toti o sa raspunda cu "asa e datina maica" sau " asa zice biserica" . Niciunul, dar nici macar unul nu cauta sa inteleaga aceste simboluri, sa caute sa patrunda undeva putin mai adanc, nu in pasca si in drob ci mai degraba in semnificatiile spirituale ale acestei sarbatori.
Niste ignoranti, acesta este bravul popor roman.

Am auzit cuvinte de genul " de Paste mergem sa ne imbatam la munte".
Unii nici macar nu mai merg la biserica in sfanta noapte de Inviere, fiindca se cred sau prea destepti, sau ca ce se intampla acolo e o adunatura de prosti care cred ca vor schimba ceva in vietile lor... Tot ce doresc e sa se imbete si sa manance. Cat mai mult...cat mai mult!!!
Cei care se duc totusi la biserica vin sa se imbulzeasca atunci cand iese preotul cu lumina... Si cam atat. Fuga acasa la miel si spritz!!!

In noaptea de Inviere, am fost la manastirea Pasarea, un loc deosebit de frumos, dar din pacate... locuit de oameni. Destul de multa lume. In jurul meu insa nu asculta nimeni slujba, cativa chiar stateau cu spatele la biserica si toata lumea....manca seminte. La biserica mai nou se mananca seminte. Seminte si iar seminte. Se pare ca aceste gesturi le vedem din ce in ce mai des la romani. Este un mecanism de terapie probabil, ... de a face ceva, in loc sa te plictisesti. Mananci seminte pe stadion fiindca te plictisesti de ce fotbal de cacao vezi. Mananci seminte in noaptea de Inviere fiindca te plictiseste ce turuie popa.
Mancam seminte chiar si la servici. Plictisiti de "munca"... Cred ca sunt unii care mananca seminte si cand fac sex. Probabil...da.

Ziua de 1 Mai a devenit pentru unii mult mai importanta decat ziua de Inviere.
Adica spunem NU - la Inviere si DA la dezmatul de 1 Mai.
Dar de ce sarbatoresc romanii ziua de 1 Mai, eu nu inteleg? Este totusi ziua internationala a muncii !!! Care munca ???? Cel putin, doar vreo 4 milioane de oameni din Romania sunt indreptatiti sa iasa la gratare cu mici si bere, pentru ca ei muncesc. Dar restul???

In fine, Romania este dupa mine tara in care se munceste cel mai putin, tara in care totul e la caterinca, totul e neserios, toul e o distractie si amuzament. Munca incepe marti la 12 si se termina vineri la 12. Si atunci de ce ne mai mira ca suntem ultimii in Europa???
Asa vom ramane. Suntem blestemati!

Dar... Numai sabia mai poate schimba ceva!!!

Un comentariu:

Anonim spunea...

interesant postul asta... desi este putin cu dus si-ntors. In fine... pe scurt asa, parerea mea e ca oamenii sunt din ce in ce mai de rahat, cu sau fara Dumnezeu- in toata vasta lui intruchipare si numire. Este foarte interesant cum o ”ard” unii asa cu Dumnezeu in sus si-n jos, cand de fapt sunt niste habarnisti notorii si limitati... Sarbatorile nu mai sunt prilej de regasire, armonie, tihna si purificare, de fff mult timp cred, deoarece in ziua de azi predomina prostia, snobismul si imbuibarea (cred ca asta este ordinea corecta)... caci, dehhh, societatea de azi este „un creator de excremente” in toata esenta plastica si literala a expresiei ... Oamenii, majoritatea cu creier de cacat, produc cacat pentru ca sunt cu totul de cacat... La ce sa ne asteptam?! Ma minunam ca te mirai ca se mananca seminte la biserica... Pai la ce te-astepti... de ce te miri?! nu trebuie sa ”mananca” si gura lor ceva in timpul slujbei... vrei sa le ghioraie matele de la atata post, pe care de altfel sustin ca l-au tinut cu sfintenie si astfel au prilej de lauda la vecinu, la colegu, la gagica/gagiul beton din club... Oamenii trebe sa „mananca”, sa bea, fiindca asta este viata lor, asa sunt educati, atat stiu ei mai bine sa faca: sa bage pe mat... Orice sarbatoare, in momentul existent al societatii noastre, nu reprezinta altceva pentru aceasta ganganie numita om, decat fast si cacat... De ce? simplu, pentru ca oamenii sunt din ce in ce mai de cacat...

Eu de mult am renuntat a mai merge la biserica... de mult timp... Daca in ziua de azi mergi la biserica risti sa pleci bolnav de creier si cu pumnul zdrobit pentru ca i-ai indesat vreunuia pe gat punga de seminte si cojile de pe jos, tigara, telefonul mobil, aparatul de fotografiat, prezervativul sau toti dintii cu limba cu tot... De ce? simplu, pentru ca prostia e atat de crasa incat civilizat nu se mai poate rezolva nimic, nimic. A fi civilizat si educat in ziua de azi a devenit ceva sfidator si „de nashpa”- dupa cum ar spune melteanul sadea al societatii creatoare de excremente.

Deci, da... asta e lumea noastra... O lume tampita care se tampeste pe zi ce trece mai rau... si mai rau... si mai rau... O lume oarba in care nu poti lua atitudine pentru ca nimeni nu te asculta; o lume rea in care te gasesc toti dracii pentru ca nimanui nu-i pasa de nimeni si de nimic; o lume de cacat in care predomina prostia crancena si kitsch-ul; o lume cu minus...

Fiecare are Dumnezeul lui... pacat ca putini sunt cei care au un Dumnezeu...

toate cele bune...