joi, 26 ianuarie 2012

Ce ne omoara...nu ne face mai puternici

La ora la care scriu acest articol, sudul tarii noastre este in stare de calamitate.Drumuri inchise, sute de masini blocate, mii de oameni sunt inzapeziti in nameti! Toate canalele de stiri urla a disperare cum ca in situatii critice ar fi- familii cu copii de cateva zile, gravide ( era una de 13 ani !!!) care stau sa nasca, batrani sau oameni bolnavi grav, in imposibilitatea de a mai ajunge la destinatii. 
Din cate imi aduc eu aminte, ninsoarea este un fenomen natural, de cand exista planeta asta, adica de dinainte de a se fi nascut specia umana. Din acest motiv nu inteleg pe cine mira vremea extrema si mai ales de ce??? Tot ce se intampla este perfect normal si natural. Noi oamenii suntem cei defecti !!!!

A murit un om intr-un microbuz. Televiziunile spun ca l-a omorat zapada si frigul. Gresit ! L-a omorat inconstienta si masina in care se afla. Adica, atunci cand se anunta vreme rea, zapada si viscol, instinctul de conservare ce iti spune??? Sa stai naiba locului, gasesti un loc calduros, iti iei o paine si apa si astepti o zi, doua-trei, pana cand trece codul portocaliu. Si tu ce faci? Pai te urci in masina, iti mai iei si copii cu tine si incerci sa ajungi eventual fix in locurile interzise, unde se anunta ca situatia se va complica, sperand ca masina ta jmechera te va scoate dintr-o eventuala situatie grea. Dupa care... vezi ca in fata ta sunt sute de masini blocate in zapada, dar tu iti inceci norocul. Incapatanarea ta face ca si tu sa ai acceasi soarta ca si ceilalti, dupa care, blocat in infern, tipi dupa ajutor la 112! Si  eventual critici autoritatile ca nu isi fac datoria... ba mai mult , vrei sa iti aduca si apa si mancare ! Cine sa vina in ajutor, Dumnezeu????
Ce vreau sa spun este ca intotdeauna noi suntem cei care raspundem pentru faptele noastre, in mod direct, din cauza ca suntem dependenti si indoctrinati de asa-zisul "comfort" (engleza) si comoditate! Nu viscolul si zapada ne omoara ci...masinile in care suntem prinsi ca intr-o  in capcana. Nu cutremurul ne omoara ci cladirile mari si grele care cad peste noi. Acum o suta de ani nu cred ca existau situatii de acest gen, casele erau mai toate din chirpici... masinile practic nu existau. Si in plus, cred ca instinctul de autoconservare al oamenilor era mult, mult mai ascutit. Daca era musai sa ajungi undeva, iti luai bocancii si shuba pe tine si o luai pe jos, nu te speria o zapada de un metru, corect ? Nu te panica  si isteriza o simpla situatie de viscol...

Privesc imaginile si vad sute de masini blocate pe cate trei randuri, pe DN 1. Ce face oare ca omul  asta sa devina atat de iresponsabil si incapatanat sa tot spere ca se va intampla o minune ? Adica astepti o ora, astepti  cinci,nu vrei sa te intorci, dar dupa ce devine clara situatia in care te aflii, de ce astepti in masina 30 de ore... sau mai mult? Probabil ca iti iubesti masina, ai facut mult prea multe eforturi pentru a o cumpara, practic e o bucatica din tine, asa-dar nu o poti parasi oricum... Rezulta ca daca moare ea, mori si tu odata cu ea.

Soultii: ce as face eu in astfel de situatii cand se anunta cod portocaliu?
- as interzice circulatia TIR-urilor  si a masinilor de mare tonaj pe drumurile publice, adica toate se parcheaza in maxim doua ore. Astia cu masinile astea mari fac cel mai mare rau posibil. Se rastoarna fix pe mijlocul drumului si strica totul.
- Se interzice circulatia tuturor masinilor in zonele in care se constata ca va ninge si va viscoli abundent, astfel incat sa nu se mai creeze situatii dramatice in care autoritatile sa faca eforturi imense incercand sa-i salveze pe acceia prinsi in mijlocul nametilor. In plus, atunci cand vremea iti permite ,poti sa bagi repede utilajele si sa redresezi drumul...liber !!!
- I-as duce pe unii pa psihiatrie, sa se vindece,unii chiar au nevoie !!!

Da Doamne soare si minte romanilor !

Numai sabia mai poate schimba ceva !


2 comentarii:

Radu C Dumitru spunea...

Cum draq se face ca ninge dom'le in ianuarie ?!! Ce dezastru ! Domnul Ciocan ne cheama la lupta impotriva...naturii. Adica impotriva a ceea ce distrugem de atatia ani. Problema este ca suntem atat de comozi si sedentari in noua lume ca nu mai suportam un pic de frig, de zapada, de lucruri...naturale la urma urmei. Nu mai facem "cazemate", oameni de zapada, nu ne mai batem cu bulgari. Am ajuns sa uram un anotimp si exageram catalogand o ninsoare perfect normala, ca fiind apocalipsa. Vitele bipede de la televiziuni ne invata asta, ne baga in panica, filmeaza unde sunt troienele mai mari, amplifica senzatia de "sfarsit al lumii" cu colaje studiate. Este doar iarna !!!

ANDY spunea...

Perfect, perfect spus !!!
Bravo Radu ! Pentru asta, imi iau bocancii si ma duc direct in mijlocul zapezii...la munte !!! :))